Kampvuurgesprek II

Daar zitten we dan weer bij het knappend vuurtje. Drie stenen liggen netjes in het midden en daarop staat de pan met uien te sissen. Zo meteen de rijst en tomaten erbij, wat kruiden en dan wachten tot alles gaar is.
Over het algemeen is Mahmud wel tevreden met zijn leven. Maar wat hij lastig vindt is de sociale controle. Vrijwel niets blijft onopgemerkt en wat men niet zeker weet wordt erbij gefantaseerd.

´Met jou kan ik niet zomaar uit eten gaan, ´ zegt Mahmud. ´Want dan denkt iedereen dat we wat hebben samen.´ Mijn tegenwerping dat we bepaald niet van dezelfde leeftijd zijn wuift hij weg. ´Nee, Maryam, dat maakt niet uit, dat zegt hier niks, leeftijd.´

En dat klopt. De laatste tijd komt het vaak in het nieuws. Een oudere vrouw wordt verliefd op een jongere man. Zij wil liefde en aandacht en hij geld. Zij weet dat niet of wil dat niet weten. Ze trouwen, want samenwonen is verboden. Na verloop van tijd vertoont de relatie scheurtjes. De naakte waarheid is moeilijk te verkroppen.

´Die mannen begrijp ik niet,´ zegt Mahmud. Hij is liever arm dan dat hij zich door een vrouw laat onderhouden. Hij zou zich niet meer kunnen vertonen, vindt hij. En zoals altijd komt bij dit onderwerp ook weer naar voren dat Bedoeïenen en Egyptenaren niet zo´n beste visie op elkaar hebben. ´Wij doen dat niet, maar die Egyptenaren, die willen niet werken, die nemen gewoon een Europese vrouw. Na een maand rijden ze in een mooie auto en hebben allemaal nieuwe kleren.´

Natuurlijk zijn er ook stellen die echt van elkaar houden. En ook daarbij vind je partners met een leeftijdsverschil. Zij hebben te kampen met alle vooroordelen van dien. Hij wordt geminacht omdat hij zichzelf niet kan bedruipen maar daar een vrouw voor nodig heeft. En zij niet alleen omdat ze liefde moet kopen, maar daar kennelijk op haar leeftijd ook nog behoefte aan heeft. Dat de realiteit in bepaalde gevallen heel anders is, dat de man wel zijn eigen inkomen genereert en de vrouw onderhoudt en dat ze gewoon van elkaar houden doet er niet toe: vrijwel niemand wil het geloven.

Een vriend van hem heeft een Europese vriendin. Zij is een stukje ouder. Ze houden van elkaar. Maar nooit vertonen ze zich samen in het openbaar. Zij heeft wat geld en hij is arm. Nooit zal ze hem wat geven. Trouwen kunnen ze niet. De sociale omgeving zou hen kapotmaken.

Dat laatste vindt Mahmud vele malen erger dan wat hij doet. Want de toeristes kiezen vrijelijk voor seks met hem. Maar dat mensen niet zomaar van elkaar kunnen houden, dat vindt hij pas kwalijk.

http://www.hadiyareizen.nl

6 gedachten over “Kampvuurgesprek II

  1. Leuke foto heb je toegevoegd aan je blog! Interessant om te lezen over de worstelingen rond liefde, geld, eer, sex en relaties.

  2. Ik kijk elke keer uit naar jouw prachtige verhaaltjes. Je weet dat ik ook een jonge man heb met wie ik al 20 jaar getrouwd ben. Het kan dus wel!

  3. Jazeker kan het wel. Maar de mensen hier denken niet zo, omdat de realiteit vaak anders is. Bovendien, hier trouwt men toch vaak ook uit economische motieven. Komt er liefde, dan is het mooi meegenomen.
    En ´dus´ trouwt de jonge man de oudere vrouw vanwege haar geld.

Plaats een reactie